Pulque, tequila
A pulque az indiánok és isteneik ősi szent itala, amit a Mexikóban vadon is termő agavékból készítenek. A különböző agavé fajok 6-8 évenként virágoznak, ezalatt az idő alatt a növény gyűjti a táplálékot a virágzáshoz. Néhány hét alatt több méteres virágtengely képződik gyönyörű, illatos, sárga virágfürtökkel. Ha a virágkezdeményt kivágják, a növény által összegyűjtött vitamindús, édes nedv – mennyisége átlagosan napi két liter – a virágkezdemény helyén lévő üregbe szivárog. Ebből erjesztik a pulquét, vagyis azt a sűrű agavésört, amit valaha “szent italként” csak az istenek, valamint a nekik áldozó papok és a Kiváltságosok ihattak, Mexikó néhány vidékén pedig ma is fogyasztanak. Az agavé nedvének további erjesztésével nyerik a tequilát. E néven azonban csak a Guadalajara közeli névadó kisváros, Tequila körzetének termelői hozhatják forgalomba az italt, és ők is csak akkor, na az alkohol legalább 51 %-át a kék agavéből nyerték. A tequila Tequila környékén mintegy 35 ezer embernek biztosít munkát. Pillantás egy agavé kelyhébe
A FÖLDGÖMB, 2000/6