Az agavékról…. és rólam

Agavék Magyarországon
Mohácsi Gábor és gyűjteménye

Mohácsi Gábor elkötelezett, lelkes agavégyűjtő. 20 éve foglalkozik növényekkel, leginkább agavékkal. Agavé specialistának is nevezhetjük. Érdi otthonában mintegy 11 éve gyűjti céltudatosan az agavékat. Feleségével Krisztivel közösen hozták létre a pozsgásgyűjteményt. Nagyjából 1000 növényük van, ebből 400 agavé. A kertben mindenütt agavék, yukkák és télálló kaktuszok. Vannak növényei saját gyűjtőútjairól, Kenyából, Kubából és ismert külföldi kertészetekből: Uhlig-kakteen, Mesa Garden. Magyarországon valószínűleg ez a legtöbb fajt számláló agavé gyűjtemény. Ekkora gyűjtemény gondozásához egy ember már nem elég. Kriszti és Gábor közösen végzik a növények gondozását.

Számítógépes nyilvántartása is van a gyűjteményről. Ebben szerepel az összes jelenlegi és már (sajnos) elpusztult növénye. Feljegyzi a növények életkorát, származási helyét és virágzását is. Akit érdekel agavékhoz kapcsolódó honlapja a itt megnézheti. A sok hasznos információt megkoronáz egy táblázat, amit az adatbázis menü-pont alatt találunk. A táblázat segít eligazodni a különböző szerzők, rendszerezők által alkotott fajlisták útvesztőjében. Az első oszlopban /Species -fajok/ található a fajok latin neve (1429 db). A második oszlopból /Author -szerző/ kiderül, hogy ki és mikor írta le az első oszlopban jelzett fajt. A harmadik oszlopban /Actual -utolsó frissítés/ a legújabb elfogadott fajlista szerepel. A negyedik oszloptól láthatjuk, hogy a különféle agavé szakértők, ill. növény adatbázisokat tartalmazó weboldalak milyen néven ismerik az adott fajt. A táblázat elkészítése nagy türelmet és szinte tudományos alaposságot igényelt. Fontos segédeszköz azoknak, akik komolyan foglalkoznak agavékkal.

Egyes növényeit még nem sikerült azonosítani. Próbálkozott már az interneten működő agavé- fórumokon is, de nem mindig járt sikerrel. Külföldön gyakori, hogy klubokba szerveződnek azok, akik egy bizonyos növénycsoport, nemzetség iránt érdeklődnek. Hazánkban nincs agavé klub. A nemzetségből legfeljebb egy tucatnyi növényre mondható, hogy széles körben ismert.

Az agavék gondozása Mohácsi Gábor gyakorlatában

Agavék szabadföldben és cserépben

Ezekkel a növényekkel egész évben foglalkozni kell. Gábor az agavék többségét cserép nélkül, közvetlenül a talajba ülteti. Ez nem afféle takarékosság a cseréppel és a virágfölddel. A kert talajába ültetett növények sokkal jobban fejlődnek. Az agavék nem különösebben igényesek a talajjal szemben. A lényeg a jó vízelvezetés. A cserépben tartott növények tápanyagellátáshoz hosszú ideig ható műtrágyát használ (Osmocote). A növényeket nem viseli meg az őszi kiásás, jól regenerálódnak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy brutálisan ki lehet szaggatni őket a földből. A legtöbb növénybarát cserépben tartja agavéit. Gábor a műanyag cserepet praktikusabbnak tartja az agyagcserépnél. Az utóbbi nagyon drága és könnyen sérül, nehéz tisztán tartani, fertőtleníteni. Az ültetésre szánt földhöz ad némi folyami homokot, zeolitot és fele részben szitált sódert a talaj fellazítására. Télen szabad gyökérrel, talaj nélkül is lehet tartani a növényeket.
A képen az Agave horrida v. gilbeyi műanyagcserepes példánya látható.

Tavasszal, amikor már nem kell fagyokra számítani, akkor helyezi ki az agavékat a kertbe. Kiültetés után néhány nappal jól beöntözi őket. A sötét helyen teleltetett növényeket eleinte védeni kell a tűző déli napsugárzástól. Szoktatás nélkül a növény ugyanúgy megég, mint az ember. Sok egyéb mellett az üvegházak és fóliasátrak előnye, hogy az ott telelt növények hamarabb megszokják az erős tavaszi napsütést. A legtöbb agavé bőven hoz sarjakat. Áprilisban, májusban érdemes leválasztani az anyanövényekről és elültetni őket.

Agave mitis v. albidior                              Agave parryi

Harc az agavé betegségek, a gyomok ellen

Egész évben figyelni kell a betegségekre, kártevőkre. Gábor tavasztól őszig 2-3 alkalommal gombaölőszeres vízzel locsolja meg a növényeket. A Kasumin és a Zolone készítményeket ajánlja. A szerből jut a talajra és a növényekre egyaránt. Az agavék bírják a réztartalmú szereket. Rovarkártevők ellen Bi 58-at használ, de ezt csak engedélyre adják. A gombabetegségeket a telelőhelyen is meg kell előzni. Gábor vigyáz, hogy ne érje a növényeket nedvesség.
A gyomok eltávolítása folyamatos feladat. Állandóan figyelni kell, hogy vannak-e olyan tünetek a növényeken, amelyek betegségek, kártevők megjelenésére figyelmeztetnek. Gyakorlott kertész a rendellenességeket azonnal észreveszi, és cselekszik.

Felkészülés a télre

Nyáron, ha nincs eső, Gábor akár hetenként is öntöz. Szeptember végén, október elején kezdi növényeink felkészítését a telelésre. Azt tanácsolja, hogy ilyenkor már ne öntözzünk, akinek módja van, védje a növényeket a csapadéktól. Ha hűvös, csapadékos az ősz, a gombabetegségek veszélye növekszik. A cserép nélkül kiültetett növényeket óvatosan ássuk ki és rakjuk cserépbe, vagy tehetjük műanyag ládába földlabdával vagy anélkül, szorosan egymás mellé. Száraz, hűvös időben hagyjuk a szabadban a növényeket, de amint a fagyveszély fennáll vigyük őket védett helyre. Élőhelyükön az agavék egy bizonyos mértékig fagytűrők, de ott a száraz hideg a jellemző.Télen a legjobb a 8-12 °C közötti hőmérséklet, ennél melegebb ne legyen, de 5 °C-nál hidegebb se. Teleltetéshez szükség esetén megfelel a garázs, pince, de leginkább egy üvegház, vagy fóliasátor. Fontos a jó megvilágítás. Üvegházban és fóliasátorban figyeljünk, hogy a belső felületen megjelenő kondenzvíz ne csöpögjön a növényekre. A növényeket télen ne öntözzük. Huzamosabb enyhe időjárás esetén óvatosan öntözhetünk. Erre is csak a fiatalabbaknak van szüksége.

Agave potatorum

Az agavék virágzása

Az agavék általában 10-15 éves korukban virágoznak élőhelyükön, és utána elpusztulnak. Hazánkban ritkaság a virágzó agavé. Az itthoni növények lassabban fejlődnek, mert a körülmények nem ideálisak. Betegségek, gyökérsérülés is visszaveti a növényt a fejlődésben. A virág egyébként fontos támpont lehet egy növény azonosításakor. A termesztésbe vont növények megjelenése kisebb-nagyobb mértékben eltérhet a vadon élőkétől. A rendszerint bőségesen képződő sarjakból nem gond a szaporítás. Rosszul sarjadó fajok az Agave bovicornuta és az Agave pelona, mindkettő ritkaságnak számít nálunk. Gábor gyűjteményében már volt virágzó Agave guttata is, amit a mellékelt fotón is megörökített.

 Agavé ajánló

Gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a neki tetsző és megfelelő növényt ebben a népes és változatos nemzetségben. A lakótelepen, vagy kis lakásban élőknek Gábor az Agave tuberosa-t ajánlja, ez a növény sok sarjat is nevel. Növényeket és magokat hazai és külföldi kertészektől és kereskedőktől egyaránt beszerezhetünk, de a külföldiek lényegesen drágábbak.

A cikkben szereplő fotókat Mohácsi Gábor készítette saját gyűjteményéről.

Bakonyi József
kertpont.hu / 2006/